Nasiona konopi są z powodzeniem stosowane przez specjalistów ds. zdrowia i żywienia, którzy wprowadzają je do swojej codziennej diety. Ich pożyteczne właściwości znane są od wieków, od kilku tysięcy lat nasiona tej niezwykłej rośliny wykorzystywane są do przyrządzania różnych potraw, a także leczniczych wywarów i maści. Wielu osobom nasiona konopi kojarzą się z czymś nielegalnym i niedozwolonym, ale nienarkotyczne odmiany konopi są z powodzeniem wykorzystywane w dużych gospodarstwach rolnych za granicą, gdyż w Polsce uprawa nie jest jeszcze legalna.
W przeciwieństwie do liści i kwiatostanów konopi, nasiona konopi nie zawierają substancji psychotropowych, wręcz przeciwnie, zawierają ogromną ilość składników odżywczych, rekordową ilość witamin, minerałów, niezbędnych aminokwasów i tłuszczów. Dlatego od dawna używa się nasion konopi do gotowania, a także robi z nich nalewki lecznicze i maści.
Składniki odżywcze w nasionach konopi
Nasiona konopi są bogate w składniki odżywcze, dzięki czemu zostały zaliczone do grupy superfoods. Do tej grupy należą produkty o niezwykle pożytecznym i odżywczym składzie, które witaminizują organizm i nasycają go minerałami, aminokwasami, antyoksydantami, niezbędnymi kwasami tłuszczowymi i innymi pożytecznymi substancjami, bez których normalne funkcjonowanie organizmu jest niemożliwe. Unikalną cechą superfoods jest ich w pełni przyswajalna formuła odżywcza.
Przydatne właściwości nasion konopi
Wzmacnia system immunologiczny;
Poprawia krążenie i układ sercowo-naczyniowy;
Naładuj ciało energią;
Sprzyja szybszej i bardziej efektywnej utracie wagi;
To tylko niewielka część dobroczynnych właściwości nasion konopi.
Skład roślinny nasion konopi
Nasiona konopi mają bardzo bogaty skład roślinny, składający się w 50% z oleju, który nasyca organizm optymalną ilością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3 i Omega-6. Mają one idealny stosunek jeden do trzech w składzie nasion, co przyczynia się do ich równomiernego rozmieszczenia w organizmie człowieka.
Duża ilość mikro i makroelementów, które są niezbędne dla organizmu, odżywiają go i rewitalizują. Nasiona konopi zawierają mangan, wapń, potas, żelazo, cynk, fosfor i miedź. Wszystko to uzupełnia bogata kompozycja witamin z różnych grup, w tym witamin B, C, A i E, które korzystnie wpływają na wygląd skóry, poprawiając jej zdrowie od wewnątrz i na zewnątrz.
Nasiona konopi (dostępne pod tym linkiem)zawierają 18 użytecznych aminokwasów, z których 9 jest niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organów i naczyń krwionośnych organizmu. Unikalne nasiona zawierają dużą ilość albuminy i globuliny, ten rodzaj białka jest podobny w składzie do białek ludzkiej krwi, dzięki czemu pomaga poprawić stan naczyń krwionośnych, wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega rozwojowi różnych poważnych chorób. Globulina odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka, jest odpowiedzialna za produkcję przeciwciał przeciwko wirusom i bakteriom. Nasiona konopi są więc z powodzeniem wykorzystywane do przygotowywania leczniczych wywarów na przeziębienie i grypę. Jest to również dobre zioło dla osób z niedoborami odporności.