Trująca patulina w zgniłych owocach

Dość szeroko rozpowszechniony jest pogląd, iż wszystkie jadalne owoce wyrosłe w naszym ogrodzie, czy na działce są zdrowe. Warto jednak mieć się na baczności, bo bezgraniczna wiara w ten mit może nas drogo kosztować. Istnieje bowiem ewentualność, że te dary natury mogą być wielką, pełną toksyn bombą, która doprowadzi nasz organizm do ciężkiej choroby, a nawet, do śmierci.

Ktoś powie: ale przecież moje uprawy są odsunięte daleko od szosy, a w pobliżu nie ma żadnej fabryki, czy elektrowni. Otóż, wobec toksyn występujących w owocach na skutek chorób, czy procesów gnilnych, zanieczyszczenia przemysłowe zdają się być jedynie niewinną igraszką.

Rotten pear

parch jabłonii
Zastanówmy się, ileż razy z lekko nadgniłych gruszek, jabłek, śliwek, brzoskwiń, moreli, pomidorów, czy warzyw dyniowatych wykrawaliśmy tylko uszkodzony miąższ, a resztę przeznaczaliśmy na przetwory, czy do bezpośredniego spożycia. To wielki błąd! Jeśli owoc uległ stłuczeniu, wówczas jego tkanka staje się osłabiona i łatwo dostępna dla patogenów. Zaniepokoić powinny nas również wszelkie nietypowe plamki na owocach, a także różnego rodzaju narośle. Istnieje bowiem prawdopodobieństwo, że część objawów chorobowych owoców/warzyw zostało wywołane przez grzyby, które poza uszkadzaniem roślin, produkują również toksyny o udowodnionej szkodliwości dla ludzi. Strzępki pleśni obecne są w powietrzu, w glebie i w wodzie, dlatego tak łatwo jest o infekcję, szczególnie w przypadku uszkodzonych pierwotnie tkanek roślin.

Wśród tych groźnych substancji warto wyróżnić patulinę. Patulina jest wytwarzana jako uboczny produkt przemiany materii przez grzyby z rodzajów Penicillium, Aspergillus oraz Byssochlamys. Owoce porażone możemy zazwyczaj rozpoznać po brązowych plamach na skórce i zmianie konsystencji miąższu na watowaty, bądź lekko wodnisty. Większy problem występuje w przypadku infekcji, mającej swoje źródło w gnieździe nasiennym – obecność patuliny rozpoznamy dopiero po przekrojeniu i dokładnym obejrzeniu wnętrza owocu.

W każdym z tych przypadków owocu nie wolno spożywać, nawet w postaci przetworzonej, gdyż patulina jest odporna na działanie wysokich temperatur. Toksyna za to doskonale rozpuszcza się w wodzie, przez co szybko przedostaje się do całego miąższu.

Jak udowodniono doświadczalnie, patulina wykazuje działanie rakotwórcze i mutagenne. Jej dopuszczalna ilość w przetworach owocowych wynosi 50 µg/kg. Przyjęta w nadmiarze powoduje ciężkie zatrucia, połączone z krwawieniem jelitowym i uszkodzeniem ich śluzówki. Przypuszcza się, że patulina może wywoływać alergie oraz stanowi ryzyko dla prawidłowego rozwoju dziecka w łonie matki.

Zagrożenie jest naprawdę duże. Można się przed nim jednak dość skutecznie chronić: spożywać wyłącznie w pełni zdrowe owoce, w miarę możliwości samemu przygotowywać przetwory, a jeśli na skutek niewłaściwej pasteryzacji na ich powierzchni rozwinie się pleśń, bezwzględnie wyrzucić należy całą zawartość.

Bo czy nie jest groteskowym, że w dobie tak doskonale rozwiniętej sieci informacyjnej, świadomości medycznej i zdrowotnej, sami – przez lekkomyślność, pozorną oszczędność, czy zwykłą głupotę aplikujemy sobie śmiertelnie groźne toksyny? O ironio! – Unikając jednocześnie spożywania wędzonek, zaprzestając palenia papierosów i spędzając więcej czasu na świeżym powietrzu.

 

Penicillium, Aspergillus, Byssochlamys

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/patulina-powstaje-w-zepsutych-owocach-skad-biora-sie-trujace-plesni_41464.html

Penicillium, Aspergillus, Byssochlamys

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/patulina-powstaje-w-zepsutych-owocach-skad-biora-sie-trujace-plesni_41464.html

Penicillium, Aspergillus, Byssochlamys

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/patulina-powstaje-w-zepsutych-owocach-skad-biora-sie-trujace-plesni_41464.html

Penicillium, Aspergillus, Byssochlamys

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/patulina-powstaje-w-zepsutych-owocach-skad-biora-sie-trujace-plesni_41464.html

Penicillium, Aspergillus, Byssochlamys

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/patulina-powstaje-w-zepsutych-owocach-skad-biora-sie-trujace-plesni_41464.html

jabłko

Jeśli spodobał Ci się mój blog i chciałbyś poczytać zabawne teksty niemedyczne mojego autorstwa, serdecznie zapraszam na swoją drugą stronę internetową:

logo

Author: Buster

18 stories / Browse all stories
  • Anka

    Dobry artykuł, uświadamia że trzeba wybierać tylko najlepsze owoce i odrzucić „mentalność dziada”, bo ona nigdy nie jest dobra, a tutaj może być zabójcza.

  • Mila Solshine (1 rok ago)
    A to bardzo ciekawa informacja, tj. że B12 zmagazynowana w…
  • Buster (2 lata ago)
    Dzięki, to bardzo miłe! Wiesz, zdarza mi się żałować, i…
  • Joanna Kwasigroch (2 lata ago)
    Masz takie dobre podejście, predyspozycje. Może jednak warto było zostać…
  • kometax (2 lata ago)
    Ja przed wzięciem ketonalu zjadam suchą bułkę rozmoczoną w wodzie…

Nowe zdjęcia »